Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa °C

Azerbaycan Milletvekili Memmedov,  “Bölgede yarattığımız yeni gerçeklik, komşu ülkeler tarafından büyük değer görüyor

Azerbaycan Milletvekili Memmedov,  “Bölgede yarattığımız yeni gerçeklik, komşu ülkeler tarafından büyük değer görüyor
REKLAM ALANI
27.01.2022
A+
A-

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, Azerbaycan Temsilcimiz Ülker Piriyeva ‘ya verdiği açıklamada, “Bölgede yarattığımız yeni gerçeklik, komşu ülkeler tarafından büyük değer görüyor”, diye – tarihe not düştü.

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Astaraçay üzerinde yeni bir karayolu köprüsünün temel atma töreni, yeni bir ikili ilişkinin başlangıcıdır.” – Dedi.

Milletvekili – “Astara -İran – Astara – Azerbaycan bölgesinde köprünün olmaması büyük kuyrukların oluşmasına neden olmaktaydı. Böylece yeni bir köprünün yapılması bu alandaki sorunların çözülmesine yardımcı olacaktır. Aynı zamanda yeni köprünün inşası yük trafiğini de artıracaktır. Ayrıca hem Astara terminalinin hem de karayolu köprüsünün bu yıl hizmete girmesi ekonomik bağları daha da güçlendirecek.

İran Yol ve Şehircilik Bakanı Rüstem Gasimi, Azerbaycan ziyareti sırasında bir dizi önemli görüşme gerçekleştirdi ve bunların hepsi Azerbaycan ile İran arasında enerji, sanayi, ulaşım, tarım ve diğer alanlardaki projelerin yeni bir aşamaya girdiğini gösteriyor.

Aslında ekonomik göstergelere bakarsak, son yıllarda Azerbaycan ile İran arasındaki karayolu ile ikili ve transit yük taşımacılığı hacminin arttığını görüyoruz. Astaraçay üzerindeki mevcut karayolu köprüsünün süresi doldu ve iki ülke arasında Astara (Azerbaycan) – Astara (İran) sınır kapısında Astaraçay üzerinde yeni bir otoyol köprüsü ve yaya geçidi yapılması konusunda anlaşma imzalandı.

Azerbaycan’ın komşularıyla ilişkilerini gelişen hatt üzere devam etdirmesinin sevindirici olduğunu belirtmek isterim. Azerbaycan’ın 44 günlük Vatan Savaşı’nda elde ettiği büyük zaferle yarattığı yeni gerçeklik bölge ülkeleri tarafından kabul edilmektedir.” – Söyledi.

Sayın Memmedov, “Aynı zamanda İran, özellikle kültürel, tarihi ve sosyal bağlar açısından Azerbaycan’ın yakın komşusudur.
Bu kapsamda İran İslam Cumhuriyeti Yol ve Şehircilik Bakanı, Azerbaycan-İran Hükümetlerarası Ortak Ekonomik İşbirliği Komisyonu Eşbaşkanı R.Gasimi başkanlığındaki heyetin Fuzuli Uluslararası Havalimanına ziyareti ve Zengilan’ı ziyareti tabii ki olumlu olarak değerlendirilmekte.

Azerbaycan, tüm komşu ülkelerle iyi komşuluk ilişkilerini sürdürmeyi ve işbirliği platformlarını genişletmeyi amaçlamaktadır. Azerbaycan ile İran arasında henüz kullanılmayan işbirliği potansiyelinin çok geniş olduğuna dikkatinizi çekmek isterim. Hudaferin Hidroelektrik Santrali’nin inşası ve Kuzey-Güney ulaşım koridorunun kurulması tartışılan öncelikler arasında yer almakta. Bu elbette, her iki ülke ekonomisi için de önemli olacaktır.” – Diye belirtti.

Milletvekili sözlerine – “İran heyetinin Zengilan bölgesini ziyareti sırasında Zengezur koridoru kapsamında inşa ettiğimiz ulaşım projeleriyle tanıştıklarını vurgulamak isterim. İran, yeni realiteye uygun olarak oluşturduğumuz 3+3 formatına katılıyor ve Zengezur koridorunun açılması bölge ülkeleri arasında bu platformda işbirliği olanaklarını genişletecek.” – Diyerek devam etti.

Milletvekili sayın Meşhur Memmedov, “Tabii ki, İran şirketleri de kurtarılmış bölgenin yeniden inşası ve restorasyonuna, yatırım projelerinin uygulanmasına katılmakla ilgileniyor. Dolayısıyla, sıraladığım faktörleri göz önünde bulundurarak, bölgede yarattığımız yeni realitenin komşu ülkeler tarafından çok değer verildiğini, bunun bölgede işbirliğinin ve güvenli bir ortamın oluşmasına katkı sağlayacağını düşünüyorum.” – Dedi.

REKLAM ALANI