Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa °C

Devlet başkanı Almatı’daki Ayusay çamur akışını tutan barajı ziyaret etti

Devlet başkanı Almatı’daki Ayusay çamur akışını tutan barajı ziyaret etti
REKLAM ALANI
21.08.2023
A+
A-

 

 

Olaylar
Astana, Kazakistan
Devlet başkanı Almatı’daki Ayusay çamur akışını tutan barajı ziyaret etti

2023
Almatı şehri

Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev’in Almatı şehrine yaptığı çalışma gezisi, 1 Haziran 2023’te hizmete giren çamur akışını tutan barajı ziyaret ederek başladı.

 

 

 

Ayusay barajı, üst kesimlerinde 98 çamur akışı tehlikeli alan, 89 buzul, 20 moren ve buzul gölü bulunan Ülken Almatı Nehri havzasında yer almaktadır. Hidrolik yapı, çamur akışlarından kaynaklanan tehdidi en aza indirecek ve 500.000’den fazla insan ve yaklaşık 2.000 nesne için mühendislik koruması sağlayacaktır.

 

 

 

Kazakistan topraklarında yüksek dağ bölgesinde 970 moren gölü vardır ve bunların 156’sı tehlikeli patlamalardır. Acil Durumlar Bakanı Syrym Sharipkhanov’un bildirdiği gibi, bu yıl özellikle tehlikeli 13 gölde önleyici tedbirler alınıyor.

 

 

“Kazselezashchita” Devlet Kurumu başkanı Kairat Bekenov, doğal afetleri önleme çalışmaları hakkında Devlet Başkanını bilgilendirdi.

Ona göre Ülken Almatı, Esik, Talgar, Kaskelen ve Turgen nehirlerinin havzalarında suyun hızını azaltacak ve kanal akışını devam ettirecek kanalları stabilize etmek için yeni koruyucu yapıların inşa edilmesi gerekiyor.

Kassym-Jomart Tokayev’e hız, sıcaklık, su bulanıklığı ve diğer göstergeleri çevrimiçi olarak izleyecek 31 dijital ölçüm istasyonu kurmaya yönelik bir pilot proje sunuldu. Bu tür teknolojiler, ülkenin 7 dağlık bölgesinin tamamında tanıtılacak. Ölçüm istasyonlarından gelen bilgiler, Kazakistan Cumhuriyeti Acil Durumlar Bakanlığı Kriz Yönetim Merkezi’nin tek bir bilgi sistemine entegre edilmiş tüm bilimsel kuruluşlara ve ilgili departmanlara sunulacaktır.

 

 

 

Devlet başkanı, sakinlerin güvenliği için devam eden çamur akışı koruma önlemlerinin önemine dikkat çekti ve Acil Durumlar Bakanlığı, Almatı Şehir İdaresi ve “Kazselezashchita” Devlet Kurumu arasında yakın işbirliğine duyulan ihtiyacı vurguladı.

 

 

 

 

 

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://www.akorda.kz/ru/glava-gosudarstva-posetil-selezaderzhivayushchuyu-plotinu-ayusay-v-almaty-1875658

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.