Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa °C

Devlet Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüştü

Devlet Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüştü
REKLAM ALANI
04.11.2023
A+
A-

 

 

 

 

 

 

Olaylar

Akorda

Devlet Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüştü

2023

Kassym-Jomart Tokayev, Türk Devletleri Teşkilatı’nın 10’uncu yıl dönümü zirvesine katılmak üzere Astana’ya gelen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.

 

 

 

Devletimizin Başkanı, Cumhurbaşkanımızın Kazakistan ziyaretinin önemine dikkat çekerek, bugünkü toplantının ülkeler arasında çok yönlü ilişkilerin güçlendirilmesine ve Türk dünyasının kalkınmasına yeni bir ivme kazandıracağına olan güvenini dile getirdi. Zirve sırasında ortaya koyduğu önemli girişimlerden dolayı Türk lidere teşekkür etti.

 

 

 

– Türkiye bizim kardeş halkımızdır, aynı zamanda Kazakistan’ın en yakın ve en güvenilir stratejik ortağıdır. Sayın Başkan, kişisel olarak ilişkilerin gelişmesine büyük katkı sağlıyorsunuz. Gerçekten onu takdir ederim. Düzenli temaslar sayesinde anlaşmalarımızın çoğu artık başarıyla uygulanıyor. Geçen yıl ikili ticaret yüzde 54 artarak 6,3 milyar dolara ulaştı. Bu rakamı 10 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Türkiye, ülkemizin dört ana ticaret ortağından biridir. Yatırım işbirliği de dinamik bir şekilde gelişiyor. Ülkemizde faaliyet gösteren 4 bin 300’ün üzerinde Türk sermayeli şirket var” diye konuştu.

 

 

 

Kassym-Jomart Tokayev, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıldönümünde Recep Tayyip Erdoğan’ı ve Türk halkını tebrik etti. Kardeş vatanın kuruluş yıl dönümü nedeniyle Astana’daki sokaklardan birine “Anadolu” adının verildiğini, Çimkent’te bir cadde açılması ve “Türkiye” park edilmesinin, Almatı’da ise Mustafa Kemal’e bir anıt dikilmesinin planlandığını söyledi. Atatürk.

Recep Tayyip Erdoğan ise Türk Devletleri Teşkilatı’nın yıldönümü zirvesinin mükemmel organizasyonu için Kazakistan Cumhurbaşkanı’na teşekkür etti ve ülkeler arasında karşılıklı yarara dayalı iş birliğinin güçlendirilmesinin önemine dikkat çekti.

 

 

 

 

– Zirvenin başarıyla düzenlenmesinden dolayı tebrikler. Bu yıl 6 Şubat’ta yaşanan depremden etkilenen Gaziantep ilinin Nurdağı ilçesinde okul yaptırma kararınız için teşekkür ederiz. Bu okulun gelecek nesillerin sadık kalacağı Türk-Kazak kardeşliğinin sembollerinden biri olacağına eminim. Mevcut küresel ve bölgesel durumda Türk dünyasının yakın işbirliğini sürdürmesi gerekiyor. 2021 İstanbul Zirvesi’nde dönüşüm sürecine başladık ve organizasyonumuzu güçlü bir kurumsal yapıya kavuşturma kararı aldık. Bu süre zarfında önemli adımlar atıldı. Ve bu süreç devam ediyor. Türkiye Cumhurbaşkanı, “Ecdadımızın vatanında bana ve heyetime gösterdiğiniz misafirperverlikten dolayı şükranlarımı sunuyorum” dedi.

 

 

 

 

Görüşmede Devlet Başkanları, Kazak-Türk stratejik ortaklığının durumu ve gelişme umutları üzerinde konuştu. Siyasi diyaloğun güçlendirilmesine, ticaret, ekonomi, yatırım, enerji, ulaştırma ve lojistik, tarım, kültür ve insani alanlarda işbirliğinin derinleştirilmesine özellikle dikkat edildi. Cumhurbaşkanları, Kazakistan ile Türkiye arasındaki kapsamlı etkileşimi yeni bir seviyeye taşımak için tüm koşulların yaratıldığını kaydetti.

 

Kassym-Jomart Tokayev ve Recep Tayyip Erdoğan da uluslararası ve bölgesel gündemdeki güncel konulara ilişkin görüş alışverişinde bulundu.

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://www.akorda.kz/ru/glava-gosudarstva-vstretilsya-s-prezidentom-turcii-redzhepom-tayipom-erdoganom-3101057

 

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.