Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa °C

Devlet başkanı Kostanay bölgesi Akim’i Kumar Aksakalov’u kabul etti

Devlet başkanı Kostanay bölgesi Akim’i Kumar Aksakalov’u kabul etti
REKLAM ALANI
12.01.2024
A+
A-

 

 

 

Olaylar

Akorda

Devlet başkanı Kostanay bölgesi Akim’i Kumar Aksakalov’u kabul etti

2024

 

 

 

Cumhurbaşkanı, Kostanay bölgesi akiminden bölgenin 2023 sosyo-ekonomik kalkınmasına ilişkin bir rapor dinledi.

 

 

 

Geçtiğimiz yılın sonunda bölgenin temel makroekonomik göstergelerinde olumlu bir eğilim vardı. Özellikle imalat sanayi hacmi %11, inşaat %7, sabit sermaye yatırımı %8,5, ulaştırma taşımacılığı %3, konut işletmeye alma %5 arttı.

 

 

 

Kumar Aksakalov’a göre sanayinin gayri safi bölgesel hasıla yapısındaki payı yüzde 30’u aştı. Makine mühendisliğinde üretilen binek araç model yelpazesi genişliyor. SaryarkaAvtoProm LLP, yılda 30 bin Chevrolet Onix otomobilinin montajına yönelik bir yatırım projesini uygulamaya başladı. Projenin maliyeti 23 milyar tenge olup, 400 yeni istihdam yaratılması planlanıyor. Koreli otomobil üreticisi KIA ile birlikte yatırım hacmi 90 milyar tenge olan tesisin inşaatına başlandı. Proje yılda 70 bin otomobil üretimini sağlayacak ve 1,5 bin yeni istihdam yaratacak. Ayrıca 13 milyar tenge değerinde otomotiv aksamı üretimi için yerlileştirme merkezi kurulması planlanıyor.

Cumhurbaşkanına ayrıca bölgenin su temini ve sosyal tesis inşaatları hakkında da bilgi verildi. Geçtiğimiz yıl nüfusa su sağlanmasına yönelik 69 projenin uygulanmasına başlandı ve toplam tutar 21 milyar tenge oldu. Bugüne kadar 37 proje tamamen hayata geçirildi. Bunun sonucunda kırsal nüfusa su temini %86,6’ya çıkarıldı, 347 köy temiz içme suyu tüketiyor.

 

 

 

1.980 kişilik 3 okulun inşaatı devam ediyor. IQostanay Okul Çocukları Sarayı bölgesel merkezde açıldı. Merkez, 1.300 çocuğun kapsamlı gelişimi için koşullar yarattı. 2025 yılına kadar 7.500 kişilik 9 modern okul yapılması planlanıyor, bunlardan 8’i “Konforlu Okul” projesi kapsamında devreye alınacak.

 

 

 

Kumar Aksakalov, Devlet Başkanı’nın talimatları doğrultusunda Aktobe bölgesinden Kostanay şehrine ana gaz boru hattının döşenmesi için şu anda bir fizibilite çalışmasının geliştirildiğini kaydetti. Bu proje, bölgedeki yerleşim yerlerine mavi yakıt sağlamanın yanı sıra, büyük yatırım projelerinin hayata geçirilmesi için de uygun koşullar yaratacak. Gerekli hacimde gaz arzındaki artış, sıcak briketlenmiş demir üretimi için bir tesisin ve bir çelik eritme tesisinin inşası da dahil olmak üzere çeşitli projelerin uygulanmasına olanak sağlayacaktır. Bu da yeni istihdam yaratılmasını sağlayacak ve bölgenin kalkınmasına güçlü bir ekonomik ivme kazandıracak.

 

 

 

Toplantının sonunda Kassym-Jomart Tokayev, Hükümetle birlikte bölge akimine ısıtma sezonunun yürütülmesi, bölgedeki gazlaştırma projesinin zamanında uygulanması ve hazırlıkların yapılması konularında özel kontrol sahibi olması talimatını verdi. bahar tarlası kampanyası için.

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://www.akorda.kz/ru/glava-gosudarstva-prinyal-akima-kostanayskoy-oblasti-kumara-aksakalova-1102329

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.