Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa °C

İlham Aliyev, Parlamentolararası Birlik Genel Sekreterini kabul etti

İlham Aliyev, Parlamentolararası Birlik Genel Sekreterini kabul etti
REKLAM ALANI
02.02.2024
A+
A-

 

 

 

İlham Aliyev, Parlamentolararası Birlik Genel Sekreterini kabul etti

2024,

İlham Aliyev, Parlamentolararası Birlik Genel Sekreterini kabul etti

1 Şubat’ta Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Parlamentolararası Birlik Genel Sekreteri Martin Chungong’u kabul etti.

 

 

 

Parlamentolararası Birlik Genel Sekreteri Martin Chungong, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin sağlanması vesilesiyle devlet başkanına tebriklerini iletti.

Tebrikler için teşekkür eden Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, bunun Azerbaycan halkı ve devleti için tarihi bir an olduğunu belirterek, bu yeni koşulların bölgede barış ve istikrarın güçlendirilmesi için fırsatlar yarattığını vurguladı.

 

 

 

Devlet başkanı, Minsk Grubu’nun 28 yıldır çatışma çözüm süreciyle meşgul olmasına rağmen hiçbir sonuç alınamadığını, Azerbaycan topraklarının işgalden kurtarılmadığını, ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin geri dönüşünün sağlanmadığını söyledi. Azerbaycan tarafı haklı olarak Minsk Grubuna üye devletlere baskı yapılması ve toprakları işgal edilen Ermenistan’a uygun yaptırımlar uygulanması yönünde önerilerde bulunurken, Minsk Grubu tarafından o dönemde bu yönde herhangi bir adım atılmadı.

 

 

 

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 44 gün süren Vatanseverlik Savaşı’nın 2020 yılında sona ermesinin ardından Azerbaycan’ın bölgedeki barış gündeminin başlatıcısı olarak Ermenistan ile barış anlaşması imzalamayı önerdiğine dikkat çekti. Ancak Ermenistan buna yeterli tepkiyi vermedi. Bu nedenle Azerbaycan, barış anlaşmasının temelini oluşturan uluslararası hukukun norm ve ilkelerine uygun olarak, Azerbaycan’ın barış anlaşmasına ilişkin müzakere sürecini başlatıcısı olduğu 5 ilkeyi ortaya koydu.

Devletimizin başkanı, 44 gün süren Vatanseverlik Savaşı’nın 2020 yılında sona ermesinin ardından Ermenistan’ın Üçlü Deklarasyon çerçevesinde Ermenistan’ın üstlendiği bir takım yükümlülükleri yerine getirmediğini, Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinde ayrılıkçılığa destek vermeye devam ettiğini belirtti. Son 3 yılda mali, askeri ve diğer yollarla.

 

 

 

 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı, geçen yıl 2 Eylül’de sözde “Dağlık Karabağ Cumhuriyeti”nin “bağımsızlığı” nedeniyle Ermeni liderliği tarafından gönderilen tebriklerin yanı sıra heyecan verici “cumhurbaşkanlığı seçimleri”nin de devam ettiğini söyledi. “9 Eylül’de düzenlenen barış sürecini ciddi şekilde etkileyerek Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini güvence altına aldı. Terörle mücadele tedbirlerinin alınması gerektiğini vurguladı.

 

 

 

Devlet başkanı, Azerbaycan ile Ermenistan arasında halihazırda fiili barışın bulunduğunu ve iki ülke sınırında birkaç aydır barışçıl koşulların hüküm sürdüğünü belirtti. Ancak bu sürecin mantıksal olarak sona ermesi için bir barış anlaşması imzalanması ve Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik toprak iddialarına son verilmesi gerekiyor.

 

 

 

 

Bu bağlamda Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan’ın Bağımsızlık Bildirgesi’nin Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinin Ermenistan ile birleştirilmesi ve Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünün ihlali yönünde doğrudan çağrılar içerdiğini, bu belgeye yapılan atıfların Ermenistan Anayasasına da yansıdığını kaydetti. Ayrıca Ermenistan’ın diğer normatif ve hukuki belgelerinde, Azerbaycan’a yönelik toprak iddialarında, Ermenistan’ın katıldığı birçok sözleşmede ve diğer belgelerde Azerbaycan’ın Karabağ üzerindeki egemenliğini tanımayan çok sayıda çekinceler bulunmaktadır. Aynı zamanda devletimizin başkanı, Ermenistan’ın uluslararası mahkemelerde Azerbaycan’a yönelik iddialarının, Ermenistan’ın Azerbaycan’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tanımaması, Karabağ’ın Azerbaycan’dan ayrılması gibi konulara dayandığını vurguladı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı, bu iddialara son verilmesi, Ermenistan Anayasası ve diğer normatif-yasal belgelerde değişiklik yapılması halinde barışın sağlanabileceğini kaydetti. Bunun bir an önce Ermenistan’da hayata geçirilmesinin önemini belirten devlet başkanı, Ermenistan’da bu konuyla ilgili iç tartışmaların başlatılmasının olumlu bir adım olarak değerlendirildiğini ve barış sürecinin sonuçlanması için iyi bir fırsat yaratabileceğini vurguladı. yakında.

 

 

 

Konuk, Uluslararası Parlamentolar Birliği’nin Ermenistan ve Azerbaycan’ın parlamento temsilcileri arasında diyalog için bir platform olabileceğini öne sürdü. Devletimizin başkanı bu girişimi takdir ederek, Azerbaycan’ın bu platformda iki ülke parlamentoları arasındaki diyaloğu desteklediğine dikkat çekti.

 

 

 

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Fransa’nın bölgede yıkıcı bir politika yürüterek ateşe benzin dökme prensibiyle hareket ettiğini, Ermenistan’ın militarizasyon politikası izlediğini, jeopolitik entrikaların başlatıcısı olduğunu söyledi. Bölgedeki gerilimin nedeninin resmi Paris olduğu, çeşitli uluslararası örgütlerde ve parlamento düzeyinde Azerbaycan karşıtı politika yürüttüğü belirtiliyor. Devletimizin başkanı, Fransa’nın Güney Kafkasya bölgesinde lider konum elde etmek ve nüfuzunu güçlendirmek yönünde politika izlediğini ancak bu yöndeki çabalarının sonuçsuz kaldığını vurguladı.

 

 

 

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ndeki bir azınlık grubunun Azerbaycan karşıtı nitelikteki girişiminin ve Azerbaycan heyetinin itimatnamelerinin onaylanmamasına ilişkin girişiminin diyaloğa hizmet etmediğini vurgulayarak, şunları kaydetti: genel olarak parlamenter platformun gelenekleriyle çelişiyor. Azerbaycan heyetinin haklarının iade edilmesi gerektiğini belirten devlet başkanı, Azerbaycan heyetinin hakları iade edilmediği takdirde Avrupa Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne katılım konusunun yeniden ele alınacağına dikkat çekti. Azerbaycan.

 

 

 

Martin Chungong, Parlamentolararası Birliğin parlamenterler arasında diyalog ve katılım çağrısında bulunduğunu, ayrıcalıklılığın destekçisi olmadığını, bu tür yaklaşımların doğru kabul edilmediğini ve uluslararası parlamentarizm gelenekleriyle örtüşmediğini belirtti.

Konuk, devletimizin başkanını COP29 nedeniyle tebrik ederek, COP29’un yapılacağı dönemde Parlamentolar arası Birlik çerçevesinde parlamento heyetlerini bir araya getiren, çevre ve iklim değişikliği alanlarında uluslararası çabaları destekleyen bir etkinliğin düzenlenmesi yönünde girişimde bulundu. Bu girişime destek veren devlet başkanımız, konuğu Azerbaycan’ın ev sahipliği yapacağı COP29’a davet etti. Davet memnuniyetle kabul edildi.

 

 

 

Parlamentolararası Birlik Genel Sekreteri ayrıca Bağlantısızlar Hareketi’nin başarılı başkanlığından dolayı Azerbaycan’ı tebrik etti ve ülkemizin Hareketin parlamenter boyutunu oluşturma girişimini takdir etti.

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan Bağlantısızlar Hareketi’nin 4 yıllık başkanlığı sırasında bu kurumun uluslararası itibarının arttırılması, yeni işbirliği alanlarının yaratılması, bu konuda parlamento kurulması, gençlik çalışmaları yapılması yönünde girişimlerde bulunduğunu vurguladı. boyutlar ve bir kadın platformu.

Toplantıda karşılıklı ilgi duyulan diğer konular görüşüldü.

Büyük boyutlu görseller
TÜM YAZILAR
HABERLER
BELGELER
VİDEOLAR
RESİMLER

kaynak:https://president.az/az/articles/view/63479

 

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.