Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa °C

Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinde Necati Özkan’ın katkıları büyüktür

Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinde Necati Özkan’ın katkıları büyüktür
REKLAM ALANI
05.10.2023
A+
A-

 

 

 

Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinde Necati Özkan’ın katkıları büyüktür

.2023

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 1.Uluslararası Kıbrıs Türk Siyasal Liderliğinin Oluşumu ve Toplumsal Etkileri Sempozyumu’na katıldı.
11
Shares
facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing button

Fotoğraflar

 

 

 

 

Uluslararası Final Üniversitesi’nde gerçekleşen sempozyumda konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, tarihin her döneminde Kıbrıs adasının jeopolitik ve jeostratejik önemi olduğuna dikkat çekti.

 

 

 

Cumhurbaşkanı Tatar, Osmanlı İmparatorluğu’nun 80 bin şehit vererek Kıbrıs’ı fethettiğini ancak dönemin şartlarından adayı İngilizlere kiralamak zorunda kaldığını söyledi.

 

 

Cumhurbaşkanı Tatar, İngilizlerin Kıbrıs’ı yönetirken tatafsız görünmesine rağmen, Kıbrıs Türkleri’nin adadan göç etmesi ve Yunanistan ile adalardan gelen Helenlerle birlikte nüfus dengesinin Kıbrıs Türkü’nün aleyhine dönüştüğünü ifade etti.

 

 

Necati Özkan’ın Kıbrıs Türkü’nün adada var oluş mücadelesini başlatan ilk önderlerden olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, İngiliz Sömürge Yönetimine karşı bir uyanma sağlamaya çalışan Necati Özkan’ın, İngiliz sömürge döneminde büyük zorluklara rağmen Türkiye’ye giderek Mustafa Kemal Atatürk ile görüştüğünü ve kendisine “Özkan” soyadının verildiğini kaydetti.

 

 

 

Türkiye dışında Latin alfabesine ilk kez Kıbrıs Türklerin geçtiğini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Necati Özkan’ın bu konu da da büyük katkıları olduğunu dile getirdi.

 

 

 

Halkı yönlendirebilme için iyi bir lider olunması gerektiğini ancak halkın da mücadele vermeye hazır olması gerektiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, “Aydınlık liderlikle bugünlere kadar gelindi. Bugünkü siyasetin temelinde o zaman atılan kıvılcım önemlidir. O zamanki mücadele bizi bugünlere getirdi. Teslimiyetçi bir zihniyet olsaydı burası bir Yunan adası olacaktı. Doğu Akdeniz’de bir Türk devletiyiz. Egemen eşitlik ve eşit statümüzün kabulüyle resmî müzakere geçilecek, eğer ortak zemin yoksa müzakerelere başlamak boşuna zaman kaybıdır” ifadelerini kullandı.

Dosya Adı

kaynak:https://kktcb.org/tr/kibris-turkunun-varolus-mucadelesinde-necati-ozkanin-katkilari-buyuktur-11554

 

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.