Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa °C

“Kırım da dâhil olmak üzere, Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemeye devam edeceğiz”

“Kırım da dâhil olmak üzere, Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemeye devam edeceğiz”
REKLAM ALANI
04.02.2022
A+
A-

“Kırım da dâhil olmak üzere, Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemeye devam edeceğiz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, “Kırım da dâhil olmak üzere, Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemeye devam ettiğimizi tekrarlamak istiyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile birlikte, Türkiye ile Ukrayna arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey’in 10. Toplantısı ve iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Ukrayna’yı tekrar ziyaret etmekten memnuniyet duyduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 30 yıl önce bugün kurulmuş olmasının ziyaretine ve toplantıya tarihî bir boyut kazandırdığını söyledi.

Ziyaretlerinin hassas bir döneme tekabül ettiğine de işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kırım da dâhil olmak üzere, Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemeye devam ettiğimizi tekrarlamak istiyorum” dedi.

“TÜRKİYE, İKİ DOST ÜLKE ARASINDAKİ KRİZİN SONLANDIRILMASI İÇİN ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIRDIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasına şöyle devam etti: “Sayın Devlet Başkanı başta olmak üzere Ukraynalı yöneticilerin sağduyulu ve diyalogu öne çıkaran mesajlarını takdirle karşılıyorum. Daha önce de vurguladığım üzere; Türkiye Karadeniz’den komşu olduğu iki dost ülke arasındaki krizin sonlandırılması için üzerine düşeni yapmaya hazırdır.”

Liderler seviyesinde bir zirveye ya da teknik düzeyde görüşmelere memnuniyetle ev sahipliği yapabileceklerini görüşmelerde bir kez daha vurguladıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Zira Türkiye olarak yangına körükle gitmek yerine tansiyonu nasıl düşürürüz mantığıyla hareket ediyoruz” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Donbas ihtilafının kontrolü noktasında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Ukrayna Özel Gözlem Misyonu’nun rolünü önemsiyoruz. Kuruluşundan bu yana tüm tarafların güvenine mazhar olmuş Türk Büyükelçilerce idare edilen Misyona desteğimiz tamdır. Krizin, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve uluslararası hukuk temelinde Minsk Anlaşmaları çerçevesinde barışçı ve diplomatik yöntemlerle sona erdirileceğine samimiyetle inanıyoruz.”

“TİCARET HACMİMİZİ, 10 MİLYAR DOLAR HEDEFİNE YÜKSELTMEK İÇİN ATILABİLECEK ADIMLARI DEĞERLENDİRDİK”

Görüşmelerde ikili ilişkileri her yönüyle ele aldıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geçtiğimiz sene yüzde 60’a yakın artışla 7,5 milyar dolara ulaşan ticaret hacmimizi, 10 milyar dolar hedefine yükseltmek için atılabilecek adımları değerlendirdik” dedi.

“Az önce imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın bizi bu hedefe hızlı bir şekilde taşıyacağına yürekten inanıyorum” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik iş birliğinin en önemli sütunlarından birisinin Ukrayna’daki Türk yatırımcılar olduğunu kaydederek, “Türk şirketlerinin Ukrayna’da altyapı projelerini başarıyla tamamlamaları bizleri gururlandırıyor” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Şirketlerimize güveninden ötürü Sayın Başkan’a huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum. Turizm alanındaki iş birliğimiz de giderek güçleniyor. Salgına rağmen, geçtiğimiz yıl 2 milyondan fazla Ukraynalı dostumuzu ülkemizde ağırladık. Bu sene de yeni rekorlar kıracağımıza eminim.”

Görüşmelerde, iki ülke arasında tarihî bir dostluk köprüsü oluşturan Kırım Tatarları başta olmak üzere, soydaşların durumunu da değerlendirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, soydaşlara yönelik ortak projeleri ayrıntılarıyla gözden geçirdiklerini ifade etti.

Bugünkü toplantıların ve imzalanan anlaşmaların, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı daha ileri noktaya taşıma iradesinin birer sembolü olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kazan-kazan temelinde ikili iş birliğimizi her alanda güçlendireceğimize inanıyorum” dedi.

Tüm Haberler

 

kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/135597/-kirim-da-d-hil-olmak-uzere-ukrayna-nin-egemenligini-ve-toprak-butunlugunu-desteklemeye-devam-edecegiz-

REKLAM ALANI