Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa °C

LASCHET: “KOALİSYON TERCİHİMİZ FDP” DEDİ

LASCHET: “KOALİSYON TERCİHİMİZ FDP” DEDİ
REKLAM ALANI
28.06.2021
A+
A-

LASCHET: “KOALİSYON TERCİHİMİZ FDP” DEDİ

Almanya’da 26 Eylül’de yapılacak genel seçimlere üç aydan daha az bir süre kala koalisyon hesapları da şekillenmeye başladı. Yaklaşık 16 yıldır iktidarda bulunan CDU/CSU başbakan adayı Armin Laschet, seçimlerden sonra FDP ile iş birliği yapmayı tercih edeceklerini açıkladı.

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) 2017 yılında kurdukları koalisyon hükümetinin 4’üncü kuruluş yılını milletvekillerine verdikleri bir ‘gril partisi’ ile kutlayan CDU ile FDP’nin çok uyumlu bir şekilde çalıştıklarını söyleyen KRV Eyalet Başbakanı Laschet, “Biz bu atmosferi federal düzeye de taşımak istiyoruz” dedi. ‘Kardeş parti’ CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder de koalisyon tercihlerinin FDP olduğunu ilan etti. Bazı alanlarda yaşanan görüş ayrılıklarına rağmen politikalarının en çok FDP ile paralellik gösterdiğini belirten Söder, “Öncelikli ortağımız FDP’dir. Biz ‘yeşil iklim politikasını’ Yeşiller’siz de hayata geçirebiliriz” dedi. FDP Genel Başkanı Christian Lindner de partisinin KRV’de CDU ile uyumlu bir biçimde çalıştığının altını çizerken, federal düzeyde de iş birliği yapabilecekleri sinyali verdi.

SİYAH-SARI KOALİSYON MÜMKÜN DEĞİL

Son kamuoyu yoklamalarına göre ise CDU/CSU yüzde 28, Yeşiller yüzde 19, SPD yüzde 16, FDP yüzde 14, AfD yüzde 10.5 ve Sol Parti yüzde 7 oy alıyor. Bu verilere göre toplam oy oranları yüzde 42’de kalan CDU/CSU ile FDP’nin koalisyon hükümeti oluşturmaları da toplam oy oranları yüzde 44’te kalan CDU/CSU ile SPD’nin şu andaki ‘büyük koalisyon hükümetini’ sürdürme şansı da yok. Bu durumda CDU/CSU-SPD-FDP ile ‘Almanya koalisyonu’ (siyah-kırmızı-sarı) kurulabileceği gibi CDU/CSU-Yeşiller ile ‘siyah-yeşil’ koalisyon da kurulabiliyor. Sol kanatta Yeşiller, SPD ve Sol Parti’nin koalisyon hükümeti oluşturması da pek mümkün görünmüyor. Yeşiller, SPD ve FDP’nin bir ‘trafik lambası’ koalisyonu için de oy oranları yetmiyor.

PROF. DR. ABDURRAHİM VURAL -ALMANYA

REKLAM ALANI