Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa °C

Topraksız tarımda üniversite-belediye iş birliği

Topraksız tarımda üniversite-belediye iş birliği
REKLAM ALANI
20.08.2021
A+
A-

Topraksız tarımda üniversite-belediye iş birliği

Topraksız tarım projeleri, üniversite- belediye iş birlikleriyle giderek yaygınlaşıyor. Beykoz Üniversitesi ve Beykoz Belediyesi iş birliğinde kurulan Topraksız Tarım AR-GE Uygulamaları Serası ile topraksız tarıma ilgi duyan öğrenciler için bilgi ve uygulama havuzu oluşturuldu. 4 farklı topraksız tarım teknolojisini bir araya getiren yönüyle Türkiye’de bir ilk olarak gösterilen seranın ilk fideleri de dikildi. Serada üretilen ürünlerin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması planlanıyor.

 

Dünyada iklim krizinde gelinen son nokta, yaşanan doğal afetler nedeniyle alarm vermeye başladı. Böylesi kritik bir dönemde kaynaklarımızın doğru kullanımı, verimlilik ve tasarruf gibi kavramların yanı sıra toprağa yapılacak her yatırım çok büyük bir önem taşıyor. Bilgi ve yetkinlik kazandırma odaklı eğitim modeliyle öğrencilerinin geleceğine ilişkin yol haritası çizen Beykoz Üniversitesi, Beykoz Belediyesi iş birliğinde topraksız tarıma yönelik başlattığı girişimle alanında öncü bir yaklaşım sunuyor.

Kurulduğu 2016 yılından bu yana nitelikli büyümesini sürdüren Beykoz Üniversitesi, öğrenci kulüpleriyle öğrencilerinin farklı alan ve disiplinlerde tecrübe kazanmalarına olanak sağlıyor. Beykoz Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) Kulübü öğrencileri tarafından yürütülen topraksız tarım faaliyetleri, Beykoz Belediyesi iş birliğinde Topraksız Tarım AR-GE Uygulamaları Serası’na dönüştü. Sera, akuaponik sistemi, hidroponik yatay sistemi, yatay katlı yeşillik grubu ve katlı çilek cocopeat sistemi gibi 4 yeni topraksız tarım teknolojisini bir araya getiren yönüyle Türkiye’de bir ilk olarak gösteriliyor.

 

450 metrekarelik alanda üretim yapılacak

Beykoz Belediyesi ve Beykoz Üniversitesi iş birliğinde, Beykoz Hobi Bahçesi’nde 450 metrekarelik bir alanda kurulan Topraksız Tarım AR-GE Uygulamaları Serası’nın ilk fideleri dikildi. Hızlı bir üretim sürecinin başlatılacağı serada, öğrencilerin emekleriyle ilk etapta üretilecek marul, salatalık ve çilek gibi bitkiler, modern tarımın yeni nesillere ve günümüz çiftçilerine tanıtılmasına önemli bir katkı sağlayacak. Serada elde edilen ürünler, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak.

 

 

 

Öğrenciler için bilgi ve uygulama havuzu

Topraksız Tarım AR-GE Uygulamaları Serası, öğrenciler için bir bilgi ve uygulama havuzu vazifesi görecek. Projenin mimarları ve gönüllü elçileri olan öğrenciler, üretim sırasında tarımda teknoloji kullanımının üretime olan katkısı, zaman ve doğal kaynak tasarrufu gibi konularda elde edecekleri bilgilerle topraksız tarıma ilişkin her türlü teorik bilgi ve donanıma sahip olabilecekler. Öğrenciler edindikleri tecrübelerini, tarımla uğraşan kesime ve bu alana ilgi duyan öğrencilere yönelik düzenlenecek workshoplar aracılığıyla katılımcılara aktarma imkanına erişecekler.

 

Marul, biber yetiştirerek başladılar

Beykoz Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) Kulübü’nde bir araya gelen öğrenciler, 2019’da Beykoz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman tarafından üniversiteye kazandırılan topraksız tarım dikey sistemleri ile topraksız tarımla tanıştı. Bu sistemde marul, biber, domates, nane gibi ürünleri yetiştiren öğrencilerin topraksız tarıma olan ilgisi giderek artış gösterdi. Bu ilgi, 2021 yılına gelindiğinde Beykoz Belediyesi iş birliğinde Beykoz Hobi Bahçesi’nde kurulan Topraksız Tarım AR-GE Uygulamaları Serası ile farklı bir boyut kazandı.

 

 

 

EDİTÖRE NOT: Yenilikçi vizyonu temsil eden, kalite odaklı, uluslararası yeni nesil bir üniversite olarak dikkat çeken Beykoz Üniversitesi’nin temeli İstanbul Kavacık’ta 2008 yılında Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu’nun kurulması ile atıldı. Türkiye Lojistik Araştırmaları ve Eğitimi Vakfı tarafından 2016 yılında kurulan üniversite’nin kurucu rektörlüğünü, halen üniversitenin Rektörü olan Prof. Dr. Mehmet Durman yaptı. Beykoz Üniversitesi bünyesinde bir lisansüstü programlar enstitüsü, dört fakülte, iki yüksekokul, iki meslek yüksekokulu bulunuyor. Üniversitede, “İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi Sosyal Bilimler Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi” lisans eğitimi verirken, “Yabancı Diller Yüksekokulu ve Sivil Havacılık Yüksekokulu” ile “Meslek Yüksekokulu, Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu” da önlisans eğitimi veriyor. “Fark yaratan bir üniversite olma” hedefiyle akademik hayatta varlığını sürdüren Beykoz Üniversitesi’nin öğrenci sayısı 4 bin 900 iken, bugüne kadar verilen mezun sayısı 5 bini aştı. İstanbul Beykoz’daki beş yerleşkede eğitim-öğretime devam eden Beykoz Üniversitesi, 231 akademisyen ve 74 idari personel, uygulamalı ve kişiye özel eğitim programları ile öğrencilerini hayata ve hayallerindeki mesleğe hazırlıyor.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.